Schite de predici (noi)

 Toate schitele de predici sunt persoanale,scurtate,trebuiesc dezvoltate,singura mea rugaminte este sa le predicati,nu o data,ci de nenumarate ori,de cate ori Duhul Domnului va indeamna,astfel impreuna vom largi Imparatia Domnului.Fiti binecuvantati.


                          Rugaciunea-arma primordiala a crestinului                              Ioan cap 17

  De-a lungul timpului oamenii lui Dumnezeu au castigat batalii,au sfiit moartea,au infruntat dusmanul,au facut miracole,vindecari prin intermediul rugaciunii.
  Rugaciunea nu este altceva decat cererea noastra inaintea Dumnezeului Cerurilor de a intervenii in anumite situatii,atunci cand ne rugam demonstram lealitatea noastra fata de Domnul,manifestand dorintele noastre.In concluzie rugaciunea este dialogul intre noi si Dumnezeu.Atunci cand ne rugam cerem Domnului Isus sa intervina inaintea Tatalui,de a se aseza intre noi si Dumnezeu ca mijlocitor si a intervenii in fuctie de cererile noastre.
  Scriptura insasi este plina de exemple ale oamenilor lui Dumnezeu care au staruit in rugaciune,rezultatele fiind vizibile in scurta sau lunga durata pentru ca Domnul cerurilor stie cu exactitate timpul in care sa dea curs rugaciunii noastre!Avem un Samuel care mijloceste in rugaciune pentru poporul Domnului( 1Samuel 12:18-24)"striga catre Domnul"(v18),Moise intervine mereu pentru Israel(Numeri 21:7) si multe alte exemple clare pe care Scriptura le relateaza.

1.Rugaciunea inseamna trezire

  Rugaciunea inseamna trezire spirituala,pe plan individual,la nivelul bisericii apoi al societatii.Marile treziri spirituale au fost precedate de puterea rugaciunii,cineva a decis sa traiasca 100x100 puterea rugaciunii si rezultatul a fost pocainta oamenilor in masa.
  Exemplul bisericii din Brooklyn,Tabernacle care de la 20 membrii a crescut la cateva mii,prin staruinta in rugaciune si lupta continua a pastorului Jim Cymbala(n.t Va recomand cartile Vant proaspat,foc proaspat,Credinta proaspata si Putere proaspata)
  Nu degeaba Domnul Isus face o asemanare izbitoare cu biseric din Laodiceea,tot mai mult biserica lui Hristos tinde spre o asemanare cu Laodiceea:"Noi suntem din Laodiceea,am institutionalizat laodiceanismul,incat caldicelul e o stare normala"Biserica din Laodiceea avea o marturie buna,pozitiva,cu siguranta ca proclama victoria prin Isus Hristos,mantuirea,dar Domnul nu ramane impresionat.Daca vrem sa il impresionam pe Domnul, o putem face doar printr-o singura metoda:rugaciunea in umilinta,aspectul fastuos al bisericii sau numarul membrilor,prefectiunea programelor,a celor care canta sau a oratorilor nu are nici o legatura cu mantuirea,ci de multe ori mai degraba cu laodiceanismul(daca se imbina cu umilinta si cu staruinta in rugaciune este ecuatia perfecta)El priveste inima cu care noi construim,cantam,ne rugam,predicam...aspectul exterior e ceva fara importanta.
  Daca vrem trezire in familie,biserica,societate nu ne ramane altceva de facut decat sa staruim in rugaciunea zi si noapte.

2.Rugaciunea insemna lupte castigate

  Atunci cand David este intrebat de Goliat"Ce sunt caine sa vi la mine cu niste bete?"(1Samuel 17:43),David nu a intrat deloc in panica datorita gravitatii situatiei,nu a optat pentru a se retrage din lupta,a facut un lucru demn de Numele Domnului Isus,nume pe care il purtam si noi :"A alergat pe campul de bataie" stiind cu siguranta ca in Numele Domnului va avea victorie!
  Atunci cand greutatea zilei ne apasa,cand viitorul pare sumbru,si prezentul este incert sa "alergam" inainte Domnului,stiind ca El ne va da victorie,in Numele Lui mergem inainte indiferent de circumstante sau bariere(1Samuel 17:45-46)

3.Rugaciunea inseamna transformare(vindecare)

  Puterea cea mai mare a rugaciunii este aceea de a tranforma vietile oamenilor,a transforma caracterele oamenilor,a da un nou tel vietii,un drum nou,atunci cand cunoastem mantuirea"toate cele vechi sau dus,iata ca toate s-au facut noi"
  Puterea rugaciunii de-a lungul secolelor a tranformat vietii,a adus vindecare trupesca,vindecare spirituala,temnicerul din Filipi de demonstreaza concret acesata putere miraculoasa a rugaciunii.
  Impreuna putem declansa puterea rugaciunii!
  In anul 1830 in New York intr-un an s-au convertit 1000 de persoane din 10.000,prin puterea pe care Charles Finley o avea atunci cand statea in fata Domnului.O fata tintuita la pat din Londra,Marian Adford se ruga ca Moody sa predice cu putere si in anul 1872 in 10 zile s-au predat 400 de oameni,Jonathan Gofort a predicat evanghelia in China si o mare trezire spirituala s-a produs in urma predicilor sale,el a vizitat o doamna invalida si in timp ce vorbea despre trezire,aceea doamna i-a aratat notitele,acolo era accentuate 3 zile cand o forta spirituala a venit peste ea,datorita rugaciunii necontenite pentru Jonatha.
 
  "O mie de predici care nu se tem de nimic,decat de pacat,si nu doresc decat pe Dumnezeu(nu-mi pasa daca sunt crestini sau laici),acestia vor clatina portile iadului si vor instaura Imparatia lui Dumnezeu pe pamant"                  Wesley John.

                               CARE ESTE PRETUL UNEI CALATORII LA TARS

Text:Iona 1:1-17, 3:1-10

  Introducere: Iona este cartea  in care se vorbeste despre trimiterea fiecaruia,despre ascultarea fiecaruia si despre consecintele ascultarii sau neascultarii noastre.
  "Iata-ma trimite-ma!" este raspunsul pe care fiecare dintre noi ar trebui sa il dam Domnului atunci cand are o lucrare de facut cu noi,lasand la o parte imposibilul,necredinta,nepasarea,NOI TREBUIE SA MERGEM PENTRU DOMNUL ACOLO UNDE NE TRIMITE,chiar daca este impotriva vointei noastre,este spre binele nostru si spre binele Imparatiei din care fiecare facem parte.
   "Caut un om...",rasuna de veacuri,noi suntem oamenii de care Domnul are nevoie sa umple sparturile.
  In continuare vom vedea care sunt consecintele ascultarii sau neasultarii,motivele trimiterii si pretul pe care il vom plati in cazul neascultarii in paralela cu binecuvantarea (spirituala) pe care o vom primi in cazul ascultarii.

  1. O DECIZIE GRESITA,UN PRET PE MASURA

    a.Trimiterea v 2
      -motivul trimiterii v 2b.(explicati de ce Dumnezeu alege oameni pentru a face o anumita lucrare,in cazul lui Iona motivul a fost rautatea celor din Ninive(care ajungea pana la cer),foarte asemanator cu secolul in care traim,faceti o paralela.
    b.Decizia v 3
      -decizia noastra depinde de ascultarea de Domnul,alegem sa ascultam sau sa fugim departe de fata D-lui.
    c.Pretul v 4-17
     -furtuna este prima consecinta a neascultarii noastre,in context biblic furtuna reprezinta o situatie sau o succesiune de situatii prin care trecem cu scopul de a invata ceva,de a creste spiritual,sau este o pedeapsa a neascultarii.
     -teama este o alta consecinta a neascultarii,decizia noastra gresita poate aduce cu sine teama in jurul nostru,nu suferim doar noi in urma neascultarii,sufera cei de langa noi,cei dragi,biserica...
     -vinovatia ( v 12),atunci cand fugi de Domnul,departe de El,vinovatia pacatului cuprinde din nou viata ta,aducand cu sine teama,deznadejdea,
    -pretul neascultarii de glasul Domnului este intunerecul care ne cuprinde si ne inghite treptat,pacatul si indifereta sunt urmare a departarii de fata Mantuitorului.("Eu fata Ta Doamne o caut ...")

2. O DECIZIE CORECTA UN PRET PE MASURA Cap  3: 1-10.

  a. Aceiasi trimitere v 1,2
   -Dumnezeu nu se da batut niciodata,insista mereu,pentru ca "eterna este chemarea Lui",chiar daca trecem nepasatori si evitam glasul Lui,vocea Sa ne va urma oriunde vom merge,chiar daca furtuna se abate asupra noastra,tot El ne da si izbanda...aceiasi trimitere,o alta decizie!
  b.O decizie corecta v 3
    -deciziile corecte afecteaza in mod pozitiv viitorul nostru,familia noastra,
  c.O rasplata pe masura
    -sa nu asteptam rasplata materiala,atunci cand ascultam de glasul Lui,rasplata va fi spirituala,si daca El crede de cuviinta ne va binecuvanta si material,cert este caci"materialul este urmarea cautarii noastre dupa Imparatia Lui".
   -credinta este una din rasplata ascultarii.v 5
   -pocainta este o alta rasplata,care vine prin Duhul Sfant de la Domnul,nu prin eforturile noastre (v 7-9 )

  CONCLUZIE:PRETUL PE CARE IL VOM PLATI DEPINDE DE ASCULTAREA NOASTRA,DE DECIZIILE PE CARE LE LUAM ATUNCI CAND DOMNUL ARE NEVOIE DE NOI.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                    ECUATIILE VIETII

Text:Ioan 3:16

Exista cateva mari intrebari carora incercam delungul vietii sa le dam un raspuns potrivit, orce intrebare poate avea un raspuns daca staruim in aflarea acestuia,cu rabdare,perseverenta, o ecuatie careia trebuie sa-i gasim rezultatul,e nevoie sa ne straduim , sa depunem efort in a invata cum sa rezolvam o ecuatie,sau sa gasim raspunsul la o intrebare.
Isus Hristos a fost cel care a adus rezolvarea si a dat un raspuns marilor ecuatii ale vietii,marilor intrebari la care de secole savantii,oameni de stiinta,poetii,cercetatorii incearca sa dea un raspuns.

ECUATIA DRAGOSTEI ("...a iubit Dzeu...")

  Dragoste-cuvant care de-a lungul secolului a fost dezbatut,fiecare cautand sa dea o explicatie acestiu sentiment,incercand sa cuprinda macar o farama din dragoste in poesii,opere literare,
filme,etc.
  Dragoste-explicatia cuvantului conform dictionarului
  Dragoste-felurile dragostei si nevoia acuta a fiintei umane de a fi iubita
  Isus Hristos-dragostea suprema,perfecta.

ECUATIA SACRIFICIULUI ("...a dat pe unicul Sau fiu")

  Sacrificiul este rezultatul dragostei depline,a acestiu sentiment nobil;atunci cand iubim suntem gata sa sacrificam din pasiunile noastre,din timpul nostru pentru multumirea celuilalt,a te sacrifica insemna a renunta la ceea ce ai,la ceea ce esti ,in favoarea celui  nevoias.Amintiti-va de ceea ce spune Biblia"religiunea curata si neantinata este sa cercetezi pe vaduva si pe orfan".
Sacrificiul suprem l-a demonstrat Isus Hristos purtand crucea si fiind JERTFA ISPASITOARE

pentru iertarea pacatelor,pentru impacarea noastra cu D-zeu.
  Cat suntem gata sa ne sacrificam?

ECUATIA CREDINTEI ("...ca oricine crede...")

  In ciuda eforturilor de a incerca sa umplem golul interior cu diferite lucruri cum ar fi placerea, o cariera,o masina,un bun serviciu,totul este esec,pentru ca doar Domnul Isus Hristos poate umple golul din sufletul nostru,in urma credintei mantuitoare devenim oameni noi,fiinte schimbate de puterea Duhului Sfant.,"Acum dar nu mai traiesc eu,ci Hristos traieste in mine"
  Credinta-explicatia cuvantului,forme de credinta si exemple ale credintei care a infruntat
moartea,bolile.
  In urma auzirii Evangheliei primim credinta in Domnul,si acea incredere neclintita in lucrurile
ce au sa vina.
  Isus Hristos-sensul credintei noastre

ECUATIA VESNICIEI ("...sa aibe viata vesnica...")

  Subiect tabu,vesnicia si cum se poate dobandi ea.Acel ce a existat din vesnicie,Acel ce
El insusi este vesniciei,Adonai,El Shadai,singurul care poate darui vesnicia

DRAGOSTE-SACRIFICIU-CREDINTA-VESNICIE

Nu vezi cum vremea se destrama
Si cat de scurt e al vietii drum
Curand Isus cu glas de arama
Iti va aduce avant sau teama
O vin acum Isus te cheama
O vin acum.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                      
               CARE ESTE ATITUDINEA NOASTRA IN FATA SITUATIILOR LIMITA
                                                                                       Iov cap41:1-5   cap 42:1-6

    Situatia lui Iov este oarecum situatia multor romani aflati atat in diaspora cat si in tara.Gasesc ca asemenarile sunt foarte apropiate,asa zisa "criza financiara" a afectat foarte multi crestini(in ciuda faptului ca ar trebui sa "cautam Imparatia", ca celelalte lucruri sa ne fie date pe deasupra.
    Suntem mai mult ca niciodata critici cu D-zeu,la fel cum Iov, in cap 40, spune ca"a vorbit impotriva Celui Atotputernic",chiar L-a mustrat pe D-zeu.Cata asemanare intre Iov si crestinii secolului,nemultumitori,fara evlavie,critici la adresa Lui...
    In diaspora,ma refer la Spania,asemanarea este si mai contrastanta,am avut mult,am pierdut,am castigat,ne-am obisnuit cu mult,si putinul pe care-l castigam acuma e considerat de noi de multe ori "situatie limita".Romanii isi parasesc apartamentele,ratele la banci se platesc greu...situatii limita, din punctul nostru de vedere..dar al D-lui?
    In continuare, punctez cateva aspecte legate de increderea noastra in D-zeu sau cum ar trebui sa ne comportam in aceste situatii.Il luam ca exemplu pe Iov,pentru ca a inteles in final care a fost scopul incercarilor si, in ciuda faptului ca s-a revoltat, finalul este "o pocainta sincera,in sac si cenusa"
    Cum trebuie sa ne comportam in fata acestor situatii!
    Care trebuie sa fie atitudinea noastra!

  1.TREBUIE SA RECUNOASTEM ATOTPUTERNICIA LUI D-ZEU Cap 42:2
  Daca ramanem constienti ca D -zeu este acelasi "ieri.azi si in veci",este un inceput al relatiei fructuoase cu D-zeu,care ramane stransa, in ciuda circumstantelor

  2.TREBUIE SA RECUNOASTEM CA D-ZEU INCA FACE MINUNI Cap 42 :3
  Minunile au fost dintodeauna o latura speciala a lucrarii Mantuitorului.Credem inca in puterea Lui de a vindeca bolnavii,a reda vederea orbilor,a ne da banii de chirie,serviciul necesar pentru a putea face fata cheltuilelilor zilnice,sau inca ne certam ca nu avem la fel ca "altii"

  3.TREBUIE SA STAM DE VORBA CU D-ZEU Cap42:4
  Rugaciunea este starea de vorba cu Dzeu,cat stam de vorba cu El ,atat sta de vorba si El cu noi.

  4.TREBUIE SA NE POCAIM IN SAC SI CENUSA Cap 42:6
    Pocainta noastra sincera vine in urma ascultarii si recunoasterii atotputerniciei Lui,a faptului ca poate face minuni,in felul acesta intodeauna vom face fata situatiilor limita.

  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                   Ascultare si supunere neconditionata Gen 3
     Printre marile exemple demne de urmat ale Sfintelor Scripturi,cartea Geneza ne relateaza istoria unui tanar care in ciuda circumstantelor care parea sa-i fie potrivnice,a ramas ascultator,cladindu-si credinta pe faptul ca D-zeu ramane acelasi,formandu-si un caracter nobil,infruntand ispitele si slujindu-L pe D-zeu,chiar daka aparent viata putea sa-i ofere mult mai mult.
     El a privit in viitor,a avut incredere in Iahve,incredere care nu i-a fost inselata.
     Chiar daca a fost urat de fratii sai,vandut,inchis,el a trait cu credinta,stiind ca D-zeu i-a pregatit un viitor(pornind de la copilaria lui si pana in momentele de glorie suprema) si aceasta doar datorita ascultarii si valorilor morale pe care le avea intiparite in mintea si inima sa.
     Iosif a fpst al 11-lea fiu al Iacov,dar primul fiu al Rahelei (gen 30:24)fiind fiul favorit al tatalui sau.
     Data cea mai probabila a istoriei lui Iosif o gasim undeva prin anul 1720-1550 i.n CR ,in perioada faraonilor hicsosi.Cert este faptul ca D-zeu a avut un plan maret cu Iosif,probabil ca nu a inteles prea bine la inceput planul lui D-zeu,dar s-a lasat calauzit de bratul puternic al Lui.

   Totul a inceput cu niste vise pe care Iosif le relateaza fratilor sai si astfel devine Iosif cel urat de fratii sai

     In planul de ucidere al lui Iosif intervine Ruben care sugereaza sa il inchida in aceea fantana,cu scopul de a-l scapa mai tarziu.Dar intre timp trece o caravana de negustori si este vandut.
     Iosif a fost vandut in Egipt,acolo ii mergea foarte bine din cauza ca Domnul era cu el.
     IOSIF INTODEAUNA IESE VICTORIOS! SE IMPOTRIVESTE DIAVOLULUI,FUGE DE POFTA!


   A. ASCULTAREA IMPLICA SUPUNERE IN CIUDA CIRCUMSTANTELOR.

        Invidia fratilor sai.

         1.Visele sale v 5-10
         2.Uneltirea v 18-26

       Injosirea la care este supus

        1.Groapa,targul v 22-24,27-30
        2.Captivitate,robie v 20-22

   B. ASCULTAREA DUCE LA INALTARE

      Punerea la incercare

        1.Visul lui Faraon v1-8
        2.Interpretarea visului v 9-36

     Inaltarea

        1.Pozitia cea noua v 40-44
        2.Noul nume c 45

   C. CONCLUZIILE SUPUNERII LUI IOSIF

     Iosif cel care da hrana gen 41-54,42-38

        1.Nevoia c 41,54-55
        2.Ajutorul c 41, 54-57

     Iosif impaciuitorul

       1.Primirea 43:16-34
       2.Iosif se face cunoscut 45:1-15

     Iosif salvatorul

        1.Invitatia 45:16-28
        2.Calatoria 46:1-6
        3.Intalnirea 47:1-10

   BINECUVANTAREA ESTE CONDITIONATA DE ASCULTARE,APOI DE SUPUNERE CA URMARE A ASCULTARII.
   BINECUVANTAREA LUI IOSIF A FOST REZULTATUL CREDINTEI SI RABDARII.

   ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                    CA SA UMBLI PE APE TREBUIE SA COBORI DIN BARCA   Matei
    

      Dupa moartea lui Ioan Botezatorul,Isus este intristat dar continua sa-si faca lucrarea,sa faca minuni.
      In versetul 13 El se retrage singur,pt a sta in partasie cu Tatal.De aici necesitatea fiintei umane de a sta in partasie cu D-zeu,in momente de tristetze,de bucurie...avem nevoie de El.
      Chiar daca este trist ,Isus ramane alaturi de oameni.v 14 El sileste ucenicii sa intre in barca si sa treaca de partea cealalta.Adeseori Domnul ne sileste sa trecem de partea cealalta(lasand in urma tot ce tine de lume)prin incercari,ca sa ne transforme in aur curat pt a fi vrednici(chiar daka vrednicia noastra nu se dovedeste prin faptele noastre,ci prin Harul Lui,prin neprihanirea care am primit-o prin credintza,si prin sfintenia pe care o dovedim luptand impotriva pacatului)

    1.PIEDICI PUSE ATUNCI CAND INCERCAM SA COBORAM DIN BARCA

        a.Teama v 26
        b.Deznadejdea v 26
        c.Comoditatea


    2.CONSECINTELE "COBORARII NOASTRE DIN BARCA"

        a.Stam deasupra valurilor
        b.Invatam imposibilul
        c.Suntem alaturi de Domnul.

      La mal invatam poruncile Domnului,invatam mustrarea,primim Duhul Sfant,dar puterea Domnului o vedem in larg acolo unde valurile si vanturile ne stau impotriva,in larg invatam sa credem imposibilul,minunile Mantuitorului.E usor sa stam la mal,balacindu-ne in apa mica si fugind de valuri,e minunat sa invatam in larg calcand pe valuri,si sfindand vantul

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------                           

                                    Necaz sau binecuvantare? 2 Cor 1:3-7

      Un prieten mi-a cerut sa public aceasta schita de predica,este vorba despre starea noastra sentimentala sau ce se intimpla in sufletul nostru, atunci cand suntem,,nacajiti".Am cautat in Dex definitia cuvantului necaz:
      NECÁZ, necazuri, s.n. 1. Stare a celui necăjit; supărare, mâhnire, tristețe, amărăciune; suferință. * Expr. La necaz = în momente de supărare; într-un moment critic, în primejdie. 2. Ceea ce provoacă cuiva o suferință fizică sau morală; neajuns, neplăcere, impas; (la pl.) încercări, greutăți. 3. Pornire împotriva cuiva; mânie, furie, ciudă, pică. * Loc. prep. În necazul (cuiva) = cu intenția de a supăra (pe cineva). * A avea necaz (pe cineva) = a fi supărat (pe cineva), a purta (cuiva) pică. A-i fi (cuiva) necaz = a-i fi ciudă, a-i părea rău (de ceva). A-i face (cuiva) în necaz = a supăra (pe cineva) intenționat. De necaz = ca ripostă la o nemulțumire; pentru a-și exprima ciuda, mânia.
      E o stare de suparare,de mahnire de suferinta chiar,provocata de o suferinta fizica,de o suferinta spirituala sau apare de multe ori fara sa ne dam seama (starea de amaraciune,de tristete)
      Paralel, cel ce trece prin ,,atelierul lui D-zeu" experimenteaza aceasta stare frecvent,este un mijloc prin care Domnul lucreaza in viata omului.
      Citind cu atentie textul, in versetul 6 ,Pavel ne spune ca "daca suntem in necaz suntem pentru mangaierea si mantuirea voastra",e interesant ca necazurile personale uneori sunt pentru a mangaia pe altii,dar versetul 7 spune ca o concluzie;"cel ce are parte de nacazuri,are parte si de mangaiere"
      Slavit sa fie Cel ce da mangaierea.

    1.In necazuri suntem mangaiati de Domnul intodeauna.

    2.In necazuri suntem gata sa mangaiem pe altii(sa simtim unii cu altii)

    3.In necazuri capatam o nadejde neclintita.

      Acestea sunt doar punctele principale,cei ce trec prin necazuri, la vremea potrivita vor fi mangaiati .Incercati sa luati fiecare punct in parte,sa-l dezvoltati,si veti ajunge la concluzia la care a ajuns Pavel in versetul 7,crezand din toata inima ca Acel ce da mangaierea este Dumnezeu.Versetul 1 reda clar concluzia, inca de la inceputul cap 1.
      In concluzie," suferintele prin care trecem in vremea de acum nu sunt vrednice sa fie puse alaturi de slava viitoare",necazurile prin care trecem sunt de fapt binecuvantari spirituale, ajutandu-ne si disciplinandu-ne,tranformati "prin innoirea mintii" si aducand in viata noastra nadejede,rabdare,compasiunesi mai multa credinta.Necazul este o binecuvantare pentru cel credincios.
      BINECUVANTAT SA FIE DUMNEZEUL MANGAIERILOR!

     ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                           
                     Nu te departa de Ierusalim. Fapte Cap 1.1-11

       Tendinta omului de a se departa de biserica,de principiile curate ale bisericii este tot mai acuta in zilele noastre.
       Chiar suntem considerati conservatori,incuiati,inapoiati,daca ne pastram curati si pastram intacte principiile primare ale bisericii,adeseori biserica tranformandu-se intr-un show al muzicii,al bunilor oratori.
       Biserica lui Hristos este asediata zi de zi,atat din afara cat si din interior.
       Atunci cand ne departam de biserica,pierdem partasia si nu doar atat.In biserica invatam lucrurile privitoare la Imparatia lui D-zeu,acolo suntem modelati si invatati pe Calea Domnului.
       Domnul nostru Isus Hristos nu a sfatuit ucenicii sa nu se departeze de Ierusalim,ci atentie,le-a poruncit.
       In continuare am sa punctez cateva dintre motivele pentru care Mantuitorul ne porunceste sa nu ne departam de biserica.

         1.In biserica primim fagaduinta Tatalui vers 4

       Fagaduinta ~e f. înv. Intenție declarată (de a întreprinde ceva); promisiune.Atunci cand Domnul ne-a fagaduit ca ne va pregati un loc impreuna cu El,nu este doar o promisiune,ci este un angajament pe care il face copiilor sai.Haideti sa citim 2 Petru 1.4.Acolo spune ca El ne-a dat fagaduintele Lui nespus de mari si scumpe,ca prin ele sa ne facem partasi firii Dumnezeiesti.
       Sa nu ne indepartam de principiile sacre ale bisericii si astfel vom dobandi fagaduintele Lui.

         2.In biserica primim puterea Duhului Sfant vers 8a

       Duhul Sfant este arvuna mostenirii noastre,este un avans a ceea ce Domnul D-zeu ne-a pregatit,experientele prin Duhul Sfant sunt doar o parte a puterii Dumnezeiesti,a pacii si a bucuriei ce o vom dobandi la finalul alergarii noastre.Avem nevoie de Duhul Sfant sa ne coordoneze viata,planurile,sa ne mustre,sa ne indemne.
       Avem nevoie de Umplerea cu Duhul Sfant pentru a fi plini de Duh si a experimenta minunile pe care El le face prin noi si in noi.
       Sa nu ne indepartam de biserica,in biserica primim puterea Duhului .

         3.In biserica invatam sa fim ucenici si martori ai Domnului. vers 8

       Dupa ce primim puterea Duhului Sfant ,adica dupa ce suntem inzestrati,Domnul ne porunceste sa ducem Evanghelia pana la marginile pamantului, in felul acesta suntem martori si misionari pecetluiti de Duhul Sfant.
       In biserica invatam cum trebuie sa misionam,invatam sa fim martori,invatam Cuvantul Lui. Nu te indeparta deci de biserica.

         4.In biserica invatam sa asteptam venirea Lui. vers 11

       Venirea Domnului nostru este asteptarea tuturor credinciosilor de pe pamant,sfarsitul greutatilor, al lacrimilor,al durerii si inceputul unei vesnicii pline de lauda si bucurie.VINO DOAMNE ISUSE!
     Nu vezi cum vremea se destrama
     Si cat de scurt e al vietii drum
     Curand Isus cu glas de arama
     Iti va aduce avant sau teama
     O vino acum, Isus te cheama
     O vino acum!

      -----------------------------------------------------------------------------------                         

                               Tragedia bisericii ! Iacov cap 4

        Biserica lui Hristos a suferit de-a lungul timpului schimbari radicale,unele in bine, altele nu au facut decat sa produca certuri,dezbinari si sa transforme biserica lui Hristos, cea fara pata si zbarcitura, intr-un loc al paradei modei,al barfelor, al intilnirilor de afaceri sau amoroase.
        Dintotdeuna biserica a suferit atacuri,atat din afara, cat si din interior,luptele cele mai dureroase fiind cele interioare.Imaginati-va ochiul luptand impotriva gurii,in loc sa se multumesca fiecare cu rolul pe care il are in trupul uman.
        Parca secolul nostru este tot mai intetit de luptele interioare,lupta dupa un scaun in biserica,dupa o functie inalta,lupta intre frati,partidele din biserici,acestea ducand la o imagine nu prea placuta a bisericilor.
        Trebuie sa invatam sa ne pastram biserica fara pata,cu sacrificii de multe ori,sa invatam sa lasam de la noi,sa fim mai dornici dupa partasie,sa renuntam la indiferenta acuta pe care o demonstram unii fata de altii,sa invatam sa iubim cu adevarat, pentru ca, in acest cuvant se implineste toata legea si Prorocii.
        Iata cateva dintre motivele pentru care biserica este tot mai asediata atat din interior cat si din exterior.

      1.Luptele din interiorul bisericii. v1
         a.Radacina luptelor v1b.
         b.Consecintele luptelor v 2-3

      2.Prietenia cu lumea v1b
         a.Radacina prieteniilor v 1-3
           -poftele lumesti,certurile,placerile.
         b.Consecintele prieteniei v 4b
           -cine vrea sa fie prieten cu lumea se face vrasmas cu D-zeu

      3.Caractere imorale -murdare-
         a.Radacina caracterelor v 8
          -curvia sufletului denota un caracter imoral,un om cu inima impartita.
         b.Consecintele caracterelor v 4,9
           -curvia,ticalosenia,vorbirea de rau,lauda de sine...

      4.Revitalizarea bisericii
         a.Smerenia v 10
         b.Parere de rau-tanguire si planset-v 9
         c.Ascultare de Domnul v 15
         d.Facerea binelui v 7

        Daca vrem ca biserica sa ramana in picioare si sa nu fie daramata de lupte,sa ramana curata,intacta fata de lume,trebuie sa indeplinim conditiile din ultimul punct,smerenia,pocainta-parere de rau,ascultare de Domnul,si sa continuam in facerea binelui.
        Domnul sa ne intareasca in trupul Lui, care este biserica,revitalizand prin sprijinul nostru pe cei din jur.
        Suntem membrii aceluiasi trup,sa ne comportam ca atare.
        Domnul sa fie laudat!

      -------------------------------------------------------------------------------------                 
                                Trairea in Hristos. Efeseni Cap 4

         Isus a plătit preţul de răscumpărare pentru păcatele oamenilor pe cruce. De aceea, iertarea e gratuită celui ce se căieşte de păcatele sale şi se întoarce la Dumnezeu.
         Pocainta nu este o optiune pentru acei ce vor sa fie mantuiti,este o obligatie,o necesitate pentru dobandirea vietii vesnice.1Ioan Cap 2:1-2.
         Necredinta este un act voit,care are loc la nivelul mintii,a intelectului...fiind vinovati sau nu de alegerea pe care o luam,in fata deciziei cele mai importante din viata ; acceptarea mantuirii.
         Natura umana prin ea insasi e pacatoasa,lipsita de scrupule,dar Isus Hristos atunci cand a luat trup de om,coborand intr-o iesle umila,a fost tocmai pentru a schimba starea noastra aflata sub blestemul pacatului si a ne face din nou partasi cu D-zeu la Imparatia Sa Vesnica.
         Metanoia,sau schimbarea radicala a gandirii,are loc atunci cand intradevar credem in Isus Hristos ca Domn si Mantuitor;e o minune inexplicabila intelectului uman,o nebunie pentru cei ce nu-L cunosc pe Domnul.
         Aici intervine Duhul Sfant,care schimba natura noastra pacatoasa prin credinta, in statutul de neprihaniti,de fii de D-zeu si mostenitori impreuna cu El.
         Un exemplu un pic amuzant,este urmatorul :"daca traiesti intr-un dovleac vei deveni rotund la fel ca el,daca traiesti in Hristos devii ca El"
         Trairea in Hristos este urmarea pocaintei sincere,dovada ca suntem nascuti din nou,felul in care gandim,atitudinile noastre,rationamientul nostru,gandirea noastra (stiuta numai de noi).Daca traim in Hristos ,lucrul acesta va avea efecte imediate asupra noastra.

       1.Avem alegerea in El
         -nu pentru faptele noastre.
         -nu pentru meritele noastre.
         -nu pentru pozitia noastra.
        Scopul:-sa fim sfintiti
                   -sa fim infiati

       2.Avem rascumparare prin El

         -nu prin faptele noastre
         -nu prin eforturile noastre
         Prin har suntem mantuiti,prin credinta.
         Scopul: -sa slujim de lauda Slavei Sale.

       3.Am fost facuti mostenitori

         Duhul Sfant este arvuna mostenirii noastre.El este chezas pana in ziua cand Domnul ne va lua.Daca exista o dovada concreta a locului pregatit pentu noi,este Duhul Sfant,care ne pregateste pentru ziua cea mare,cand vom fi transformati intr-o clipita...
         Cine are Duhul Sfant are felul de vietuire al Domnului Isus Hristos.

       -----------------------------------------------------------------------------------              
                     Cantarul pentru suflete umane Daniel 5.16 25-28

         Istoria ne relateaza ca, in ciuda faptului ca au fost luati prizonieri,Daniel si cei trei tovarasi au demonstrat ca pot ramane credinciosi lui Iehova;cartea Daniel demonstreaza lucrul acesta subliniind inca o data valoarea credintei in Iehova.
         Toate evenimentele se petrec in timpul imparatului Nebucadnetar,acesta cucerind Ierusalimul si luand ostateci dintre tinerii cei mai aratosi si intelepti.
         Paralel, in secolul nostru, Domnul Isus cauta tineri asemenea lui Daniel,devotati,credinciosi,care sa nu se spurce cu bucatele lumii acesteia.Este adevarat,sunt ademenitoare,au ingrediente placute ochilor si simturilor,dar Domnul doreste sa ramanem fideli Lui,infruntand poftele veacului si renuntand la noi insine.
         Caut un om...de veacuri aceste cuvinte suna si rasuna,sfidand timpul,multi le-au auzit si au decis sa fie omul ales si placut D-lui,multi au auzit si totusi au preferat pizza hot cu ingredintele ei lumesti.Ni se ofera o multitudine de alegeri,intre pofte ale firii,care fac carnea sa tremure,pofte ale ochilor, care fac imaginatia sa se imbolnaveasca.Ramane la alegerea noastra sa decidem ce facem cu aceste ingrediente oferite de Diavol,le respingem aidoma lui Daniel sau devoram pacatul care ne va distruge viata,familia si onoarea.
         Doamne ajuta-ne sa alegem sa fim omul din spartura,dedicati Tie si dorind partasia si prietenia cu Tine...
       In timp ce imparatul Nebucadnetar alege ingredientele lumesti,Iehova trimite un cantar pentru a arata ca faptele lui demonstreaza nulitatea lui ca om: fara Iehova nu existam, vorba lui Shakespeare, to be or not to be.E simplu, existam sau nu existam.Nebucadnetar nu exista...mene,teke,upfarsin...numarat,cantarit si impartit...
         Iehova a pus in cantarul Sau tot ceea ce Nebucadnetar credea ca are valoare..si s-a dovedit ca nu exista...
         Care sunt lucrurile care nu au valoare..pe cantarul pentru suflete umane?

       1.Bogatiile nu valoareaza nimic pe cantarul lui D-zeu.
         Tot ceea ce Nebucadnetar adunase,toate bogatiile pe care le avea, nu au valorat nimic, atunci cand au fost puse in balanta.
         Ceea ce da valoare vietii noastre este bogatia sufletului,daca avem sufletul bogat si plin de bucuria mantuirii...talerul se va inclina in favoarea noastra.

       2.Intelepciunea dobandita de-a lungul anilor nu are valoare.
       Toate cunostintele noastre nu au valoare pe cantarul Lui,ne sunt de folos doar aici ,e bine sa le dobandim,dar fara sa punem accent pe ele,considerandu-le ceva util pentru viata acesta...Sa nu uitam prioritatile.

       3.Ceea ce da valoare vietii si ceea ce ramane este ceea ce facem pentru Domnul.
         Simplu...a fi sau a nu fi depinde de noi, daca existam sau daca suntem devotati propriilor interese,propriei noastre persoane...idealurilor vremelnice ale lumii acesteia.Credinta noastra in Domnul Isus Hristos,ne face sa dobandim o mare valoare,inestimabila,si balanta va avea greutate in dreptul nostru.
         Doamne ajuta-ne sa ne traim viata in curatie si sfintenie,fara sa ne legam inima de nimic din ceea ce este trecator.

       -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------                 
                                  QUO VADIS IONA. Iona, 1.1-3,2.1,3.1-5

          Trimiterea lui Iona,este trimiterea noastra a fiecaruia in lucrarea care ne-a fost incredintata de Domnul.Avem un talant (uneori avem impresia ca am primit acest talant pentru a-l pastra intact,fara a pune in negot ceea ce Domnul ne-a dat),si darul sau talentul pe care il avem trebuie pus in slujba bisericii,insemnand trimiterea noastra a fiecaruia.
          Caut un om spune Sfanta Scriptura,aceste cuvinte au un ecou vesnic, si chemarea este eterna,actuala,trecand pe langa fiecare inima si asteptand un raspuns.
          De secole intregi se cauta oameni care vor sa dedice din timpul lor,sa sacrifice din pasiunile lor,pentru a deveni pasionati de adevaratul sens al existentei umane...mantuirea sufletului.
          Exemplul cel mai rasunator,de ascultare totala este exemplul Domnului nostru Isus Hristos,renuntand la gloria Cereasca,la Suveranitatea Lui ca D-zeu,coboara la noi,in chip de om,demonstrand simplitate si umilinta prin nasterea Sa in ieslea din Betleem.Isaia cap 53 demonstreaza in mod concret ascultarea neconditionata a Domnului nostru,stiind ca avea sa fie dispretuit si batjocorit,parasit...!
          Exemplul lui Iona este o pilda de neascultare,de consecinte ale neascultarii...apoi de consecinte ale ascultarii.Ascultarea de Domnul intodeauna duce la pocainta celor din jurul nostru.Intodeauna cand suntem trimisi de Domnul intr-o lucrare El are un scop,si scopul este pocainta si mantuirea sufletelor.

        1.Trimiterea lui Iona
          Motivul trimiterii-pacatul cetatii-
          Consecintele trimiterii-pocainta cetatii-

        2.Refuzul lui Iona
          Motivul refuzului-teama-1.3a
          Consecintele refuzului-aruncat in adanc-2.1-3
          Atunci cand refuzam trimiterea Domnului ,consecintele neascultarii noastre sunt dureroase.


        3.Reintoarcerea lui Iona
          Motivul reantoarcerii-a inteles voia D-lui-2.7-9
          Consecintele reantoarcerii-pocainta cetatii-3.
        Sunt atatea cetati care au nevoie de noi pentru a le vesti despre mantuirea sufletului si pocainta,sunt atatea suflete care asteapta un om care sa le spuna vestea cea buna,dar,noi preferam sa luam vaporul spre tars,fugind de fata Domnului.
        Depinde de noi,alegem drumul spre Ninive,ascultand de trimiterea Mantuitorului,sau luam drumul Tarsului,fugind de fata D-lui si de voia Lui.

        Sa ne folosim dar talantul ,alergand spre Ninive unde oamenii au nevoie de pocainta.